Taxe la prima inmatriculare

TVA se va plati la valoarea din factura, iar ulterior se va achita la Trezorerie taxa de prima inmatriculare, in lipsa careia politia nu va inmatricula masina.


Finantele au reusit in sfirsit sa puna ordine in prevederile legislative legate de taxa de prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania, care va fi introdusa de la 1 ianuarie 2007.

Astfel, potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, aprobate miercuri de Guvern, taxa speciala se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania.

Taxa speciala se plateste de catre persoana fizica sau juridica ce face inmatricularea, in numerar sau prin virament, pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria statului, la unitatea Trezoreriei statului in a carei evidenta aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.

Raspunderea privind suma de plata aferenta taxei speciale revine platitorului, conformitatea valorii taxei cu datele cuprinse in cartea tehnica a vehiculului facindu-se de Politia Rutiera, inainte de eliberarea certificatului de inmatriculare.

In documentul de plata la rubrica "Reprezentind" se va inscrie obligatoriu seria cartii de identitate a autoturismului sau a autovehiculului.

In masura in care aplicarea prevederilor privind taxa speciala de inmatriculare va impune precizari suplimentare, acestea vor fi emise prin ordin al ministrului Finantelor.

Traseul cumparatorului

Deoarece taxa de inmatriculare se aplica numai pe caracteristicile vehiculului, aceasta nu va avea vreo influenta in TVA platita pe masina.

Astfel, pentru o masina de fabricatie interna sau UE se va plati TVA la valoarea din factura in locul din care se face achizitia. Apoi, pentru a putea s-o puna in circulatie, proprietarul trebuie mai intii sa treaca pe la Trezorerie, unde va achita taxa de inmatriculare. Cu dovada achitarii taxei va merge la biroul de Politie Rutiera sa primeasca certificatul de inmatriculare.

Taxa de inmatriculare se calculeaza in functie de cilindreea autoturismului, de gradul de poluare reglementat prin normele Euro si de vechimea autoturismului. Astfel ca valoarea ei incepe de la citeva zeci de euro, in cazul masinilor noi cu norma Euro 4, si poate ajunge la mai multe mii de euro, in cazul masinilor de cilindree mare, mai vechi de 6 ani si non-Euro.

Exceptii de la regula

Exista si cazuri in care taxa de inmatriculare nu se aplica. De exemplu, aceasta nu se plateste in cazul autovehiculelor care sint inmatriculate temporar pe o perioada de timp egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (Carte Verde). De asemenea, autovehiculele care depasesc 3,5 tone nu vor fi taxate.

Potrivit Normelor, taxa nu se va aplica nici motocicletelor cu o capacitate cilindrica de sub 250 cmc.

Autoturismele si autovehiculele care nu au mai fost puse vreodata in circulatie vor avea taxa la nivelul celei corespunzatoare autovehiculelor cu o vechime sub 6 luni.

Actul publicat de Finante mai spune ca autovehiculele fabricate inainte de 1 ianuarie 2007 si aflate dupa aceasta data in stoc la un operator economic vinzator, fara sa fi fost puse vreodata in circulatie, din punctul de vedere al taxei speciale, sint considerate ca fiind noi.

Pentru autoturismele normale si pentru cele de teren, a caror prima inmatriculare in Romania se realizeaza dupa 1 ianuarie 2007, si pentru care accizele au fost platite cu ocazia importului sau a achizitionarii de pe piata interna in cursul anului 2006, taxa speciala nu se datoreaza.

Normele de aplicare a Codului fiscal vor intra in vigoare de la 1 ianuarie, o data cu acesta.Back

De acum inainte incercam sa-ti facem viata mai usoara. Lasa-ne pe noi sa ne luptam cu birocratia pentru ca noi asta facem zilnic