Ce sunt numerele rosii? Cand sunt acestea necesare? Cum se obtin numerele rosii?
Ca o explicatie sa-i spunem “simplista”, numerele rosii sunt o etapa intermediara, intre momentul achizitionarii unui autovehicul nou sau rulat (la care se doreste schimbarea placutelor vechi) si momentul inmatricularii definitive. Numerele rosii fac trecerea de la placutele vechi de inmatriculare la cele noi, definitive.
Numerele rosii reprezinta o autorizatie de circulatie provizorie, fara acestea autovehiculul neputand circula legal pana la momentul inmatricularii definitive.
Poti circula cu numere rosii maxim 90 de zile, iar acestea se pot obtine fie de prima data pentru o perioada de 90 de zile (in cazul in care nu s-au mai emis anterior numere rosii pentru autovehiculul respectiv), fie pentru o perioada de 60 de zile (in cazul in care s-au mai emis anterior numere rosii pentru autovehiculul respectiv pentru o perioada de 30 de zile), fie doar pentru o perioada de 30 de zile, fie de trei ori succesiv numere rosii valabile fiecare cate 30 de zile.
Desi limitata in timp, alternativa numerelor rosii este foarte utila pana reusesti sa inmatriculezi definitiv autovehiculul, practic iti ofera un “ragaz”, timp in care poti circula legal cu autovehiculul si de asemenea sa te poti interesa despre procedura si demersurile pe care trebuie sa le faci in vederea inmatricularii definitive. Astfel, poti sa circuli liber cu autovehiculul cumparat, in timp ce iti pui “la punct” dosarul pentru inmatricularea definitiva.
Autorizatia de circulatie provizorie se obtine de la DRPCIV, iar actele necesare pentru obtinerea acesteia sunt:
- Cererea solicitantului;
- Copia contractului de asigurare RCA, încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și copie;
- Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și copie;
- Actul de identitate al solicitantului, în original;
- Dovada plății contravalorii autorizației de circulație provizorie;
- Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numere provizorii;
- Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziționate din afara UE, pentru care se solicit autorizarea de circulație provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depășesc 30 de zile;
- Procură speciala autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de catre o altă persoană, si nu de catre proprietarul vehiculului.
Perioada de valabilitate a autorizatiei de circulatie provizorie nu poate sa depaseasca termenul de valabilitate al politei de asigurare auto.
Exista si varianta cand se poate obtine autorizatie de circulatie provizorie in lipsa actelor mentionate anterior la punctele 1,2, 3 si 4, insa pe o perioada de maxim 5 zile, iar aceasta perioada de 5 zile nu poate depasi data la care expira polita de asigurare auto.
Alte conditii ce trebuie indeplinite pentru obtinerea autorizatiei de circulatie provizorie sunt ca autovehiculul sa fi obtinut aviz favorabil la inspectia tehnica periodica si la verificarea de la RAR.
Si o veste buna: Pentru a se evita statul la cozi “interminabile”, te poti programa online pe site-ul DPRCIV pentru procedura de obtinere autorizatie de circulatie provizorie, si vei merge direct la ghiseu la ora la care ai fost programat.